Onzekerheid

Gepubliceerd op 24 oktober 2018 om 23:29

Faalangst, uitstelgedrag, perfectionisme zijn allemaal vormen waar onzekerheid in terug kan komen. Daarom vond ik het ook interessant hier enkele artikelen over te lezen. 

 

Het eerste artikel dat ik heb gelezen heet "Onzekerheid en onzin" van De Kennis van nu, het artikel komt uit 2008. Ze vallen meteen met de deur in huis, wie onzeker is, zoekt naar houvast. Er is onderzoek gedaan naar onzekerheid door twee Amerikanen, Jennifer Whitson en Adam Galinksy. Mensen die onzeker zijn, zien patronen die er niet zijn, er is behoefte aan controle. 'Onzekere' studenten hadden meer behoefte aan structuur, herkenden vaker dingen die er niet waren en waren vaker bijgelovig. De proeven die ze uitvoerde kwamen allemaal tot dezelfde conclusie: onzekerheid leidt tot meer geloof in onzin. 

https://dekennisvannu.nl/site/artikel/Onzekerheid-en-onzin/3338 

 

Het tweede artikel heet "Omgaan met onzekerheid? Deze bevrijdende gedachte helpt" van de site 365 dagen succesvol. Ze geven aan dat identiteit anno 2018 nogal een ding is in Nederland. Terwijl de professor Evan Thompson zegt dat er niets is als "zelf", je veranderd continu, van binnen en buiten. Er bestaat geen constante jij, wat misschien eng kan klinken. Onzekerheid over wie je bent, zorgt voor het reiken naar identiteit. Terwijl het ook een fijne gedachte kan zijn, je hoeft jezelf niet meer in hokjes te plaatsen, je blijft veranderen. Dan hoef je ook niet meer onzeker te zijn. Je hebt juist meer kans op verandering, groei en experimenteren. 

https://www.365dagensuccesvol.nl/nl/nieuws/omgaan-met-onzekerheid-deze-bevrijdende-gedachte-helpt/9495/ 

 

Het derde artikel die ik heb gelezen over onderzoek heet "Niet langer onzeker - bepaal doelen en grenzen" van de gezondheidsnet. Ze geven aan dat iedereen onzeker is, dus dat het niet erg is dat je af en toe onzeker over jezelf bent. Onzekerheid komt vanuit angst, angst dat je niet goed, mooi, slim genoeg bent, verkeerde keuzes maakt of dat andere zo over je denken. Door deze angst heb je minder vertrouwen in jezelf. Hoeveel zelfvertrouwen je hebt, hangt samen met ervaringen. Wanneer je weet dat je iets kan ben je hier ook stukke minder onzeker over, ook complimenten kunnen dit vertrouwen stimuleren. Als je meer zelfvertrouwen hebt, is het makkelijk om iets te doen aan je onzekerheid. Heb je weinig zelfvertrouwen, zie je vooral wat je niet kan in plats van wat je wel kan. Hierdoor wordt hier aan werken iets lastiger. 

Weinig zelfvertrouwen en veel onzekerheid kan leiden tot chronische onzekerheid. Je twijfelt niet alleen over keuzes maken, of wat je wel en niet kan maar ook over je zelfbeeld; wie ben ik? Wie wil ik zijn? Als vriendin heb je mogelijk het gevoel dat je te kort schiet of dat je een slechte dochter bent. Je bent snel teleurgesteld en schaamt je snel. Deze schaamte kan zorgen voor een sociale fobie. 

Je twijfelt veel en vraagt graag bevestiging van andere, wanneer een ander iets goed keurt is het ook pas echt goed voor je. Hierdoor vergeet je je eigen kwaliteiten, mogelijk wordt je hierdoor erg afhankelijk. Acceptatie van andere is zo belangrijk voor je, dat je jezelf vergeet. Wordt er positief over je gepraat, geloof je dat niet. Dit komt door je negatieve zelfbeeld. Ook ben je niet gauw trots op jezelf. Je stelt hoge eisen aan jezelf, omdat je andere niet wilt teleurstellen. Maak je een fout, heb je het gevoel dat je een mislukkeling bent. Gaat er iets goed, dan is dat geluk of toeval. Onzekerheid neemt alleen af als je meer zelfvertrouwen krijgt. Niet als je jezelf gaat vergelijken met anderen. Enkele tips die ze meegeven om minder onzeker te zijn, zijn;

  • Zoek uit waarover je onzeker bent. Schrijf deze punten op. Ga samen met een vriend of vriendin na of het wel logisch is dat je over die punten onzeker bent.
  • Schrijf op waar je goed in bent en waar dit uit blijkt. Je zult zien dat je meer kan dan je denkt. Kijk regelmatig naar deze lijst. Vul de lijst aan met kleine en grote successen.
  • Probeer zo min mogelijk te bedenken wat een ander van je vindt. Je kunt geen gedachten lezen.
  • Waarom ben jij leuk? Laat vrienden en vriendinnen opschrijven waarom zij jou leuk vinden. Wat is er mooi aan jou en wat zijn jouw kwaliteiten?
  • Probeer geen waarde te hechten aan wat anderen, die niet belangrijk voor jou zijn, tegen je zeggen. Mensen die jou kwetsen of onzeker maken, zijn het vaak niet waard om energie in te steken.
  • Betrap jezelf erop als je negatieve gedachten hebt over wat iemand van je vindt. Vraag je af of het logisch is wat die persoon zegt of doet. Denk: het is jouw probleem dat je zo doet en niet mijn probleem.
  • Stel doelen die haalbaar zijn. Leg de lat niet te hoog.
  • Verwen jezelf. Ook al denk je dat je het niet waard bent om van fijne dingen te genieten. Je kunt jezelf aanleren om te genieten van de dingen die jij prettig vindt.
  • Denk aan je houding. Loop rechtop, draag kleding waarin jij je lekker voelt. Je houding is wat anderen het eerste zien.
  • Leef je eigen leven. Probeer zoveel mogelijk je eigen leven in te richten. Doe wat jij leuk en belangrijk vindt.

Met enkele van deze dingen ben ik (on)bewust bezig. De eerste twee punten zijn bijvoorbeeld een opdracht voor mijn persoonlijk leiderschap. Ook hecht ik tegenwoordig weinig waarde aan meningen van anderen. Ook probeer ik er aan te denken dingen te doen die ik leuk vind, op mijn manier.

https://www.gezondheidsnet.nl/psychische-klachten/niet-langer-onzeker 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.