New Heroes - Doemdenken of..?

Gepubliceerd op 11 december 2018 om 17:02

Rampdenken

Ik heb in tijden niet zo iets frustrerends mee gemaakt als dit. Dit is de derde New Heroes die ik uitvoer en precies hetzelfde krijg als ik ook bij de vorige heb gehad. Continu dat RET denken, dit was ook bij “weg met perfectionisme” en “Ik loop over en ik loop vast”. Ondertussen heb ik overal vrijstellingen en kan ik deze tekst wel uit mijn hoofd dromen.. Jammer, want ik wilde mij echt aanpassen maar op deze manier werkt het niet. Eerder demotiverend. Vind het ook vreemd dat zo’n bedrijf er voor kiest om dezelfde methode meerdere keren te gebruiken en ik heb ze nog niet eens allemaal gehad.. In ieder geval. Nu deed ik doemdenken. Wat ik hier wel van heb geleerd..

Rampdenken is de stem in je hoofd die zegt dat alles mis zal gaan of dat er verschrikkelijke dingen gaan gebeuren. Het is niet de stem die waarschuwt dat er dingen mogelijk mis kunnen gaan. Die stem is namelijk realistisch, terwijl rampdenken geheel onlogisch is. Er is een sterkte overdrijving, vrij pessimistisch. Vaak spelen er ook nog andere gedachtes mee, maar de kern is de stem die zegt dat er nare dingen gaan gebeuren. Vaak met: Als.. dan gebeurd..

Bijna iedereen heeft een rampdenker in zich, alleen de een meer dan de ander. Rampdenken kan veel stress veroorzaken. Ook kan je situaties gaan vermijden uit angst, omdat de situaties al extreem zijn in je gedachte. Een rampdenker leeft in angst voor ongelukken, vaak in domino vorm. De rampdenker komt zichzelf het meest tegen wanneer alles tegen zit. Zoals bij grote veranderingen, dingen die anders lopen dan gewenst. In de veronderstelling dat alles fout gaat en je er zelf niks aan kan doen, kan de rampdenker moeilijk tegenwicht bieden.

Rampdenkers moeten realistischer nadenken. Het valt achteraf vaak wel mee. Door sterke evaluaties te gebruiken wordt het erger en zwaarder. Door de gedachte nog verder te overdrijven kan je inzien hoe onrealistisch je denkwijze is, dat is heel leerzaam.

RET-theorie

RET-Theorie (Zie perfectionisme en uitstelgedrag voor meer informatie)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.