Presteren onder druk

Gepubliceerd op 24 oktober 2018 om 23:30

Om te leren, te presteren onder druk, lijkt het mij allereerst handig om mijzelf in te lezen over dit onderwerp. Daarvoor heb ik drie artikelen genomen. Die ga ik nu behandelen.

 

Het eerste artikel die ik heb gelezen, heet "Waarom we beter presteren onder druk? (of is dat helemaal niet waar?)" van het online magazine BEDROCK. Dit magazine is gericht op mind, body en better world. Ze geven informatie over jouw persoonlijke ontwikkeling, past precies bij wat ik zocht. Ze geven tips & tricks, zodat je naast informatie ook in actie komt. Ze willen zorgen dat je de beste versie van jezelf wordt. Het artikel wordt geopend met een aanhaling van uitstelgedrag. Door uitstelgedrag krijg je namelijk een deadline voor wat echt belangrijk is. Uitstelgedrag komt voornamelijk voor bij opdrachten die moeten, opdrachten die je zelf wilt doen worden vaak niet uitgesteld. Uitstelgedrag zodat je een hoge druk hebt, is eigenlijk schijn. Je geniet gewoon meer van afleiding.

Hoe langer we iets uitstellen, hoe daadkrachtiger we worden, terwijl dit geen resultaat biedt. Je moet juist ruimte en ontspanning hebben om creatief na te denken. Ook kan uitstelgedrag leiden tot stress, wat slecht kan zijn voor je immuunsysteem. Stress kan je hersenen blokkeren, verkramping van je spieren en kan zorgen voor black-outs. Enkele tips die worden gegeven zijn:

  1. Plan je breaks en gun jezelf ontspanning.
  2. Visualiseer je hoe je je zal voelen als je taak af is.
  3. Stop met jezelf voor de gek houden. Je weet dat je de taak ooit moet doen, dus waarom niet meteen?
  4. Deel je taak in stukken en maak het behapbaar. Starten is namelijk het moeilijkst. Door gewoon te beginnen zal je zien dat de lading en spanning daalt.
  5. Sommigen vinden punt 3 lastig. Maak een compromis: kies één afleidingstaak (niet 5) en ga dan verder met punt 3.

https://www.bedrock.nl/waarom-we-beter-presteren-onder-druk-of-is-dat-helemaal-niet-waar/ 

 

Het tweede artikel dat ik heb gelezen heet "Presteren onder druk" van intermediair, ook dit is een bedrijf, zij houden zich bezig met vacatures. Dit artikel wordt uitgelegd door middel van topsporters; Yuri van Gelder en Femke Heemskerk. Deze sporters roepen beide de vraag op "Hoe voorkom je dat je de verkeerde dingen doet op het moment dat je moet presteren?" Wanneer je onder druk moet presteren heb je niks aan 'even rustig mediteren' of 'zorg voor een goede flow' of 'zorg voor genoeg zelfvertrouwen'. Je moet je voorbereiden op de stress door tijdens het trainen de druk op te voeren. Tijdens het oefenen moet je voor jezelf de druk al zo hoog leggen, zodat je bij een wedstrijd niet voor verrassingen komt te staan. 

Soms werkt druk opvoeren juist averechts, dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld faalangst hebt. Dit kan leiden tot vermijdingsangst of startblokangst, dit kan over iedereen gaan en niet alleen over sporters. Bij faalangst speelt emotie vaak een grote rol. "Als de te leveren prestatie vooral als bedreiging wordt ervaren, kunnen we op dat moment niet veel met rationele overwegingen." Wat mogelijk kan werken is een plaatje maken van de angstige situatie, zodat je leert hoe je hier met gezonde spanning op kan reageren. Dit wordt Eye Movement Desensitization and Reprocessing genoemd (EMDR).

https://www.intermediair.nl/werk-privebalans/stress/presteren-onder-druk?policy=accepted&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F 

 

Het derde, en laatste artikel, dat ik had gelezen heet "Presteren onder druk" van NewScientist. Dit is net als de andere artikelen geschreven door een bedrijf. Dit bedrijf is een winkel en heeft leden. Ze hebben het hier over een boek; goed, beter, best van Po Bronson en Ashley Merryman. Ze hebben het over een competitiegeest die ongezonde vormen aan kan nemen. Competities worden continu gehouden in het leven, financieel, op de arbeidsmarkt of sport. Tijdens een onderzoek naar prestatiedruk onder kinderen, presteerden de helft beter wanneer er sprake was van een competitie. Een kwart veel slechter en de overige kwart reageerde niet anders. Blijkbaar werkt dit vaker zo, ook bij een onderzoek naar enzymen en stress kwamen deze percentages terug. 

https://newscientist.nl/opinie/presteren-onder-druk/ 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.