Wanneer durf je iets? Wanneer pak je iets aan en op welke manier kom je over je angst heen zodat je iets ‘durft’. Om hier achter te komen heb ik verschillende artikels gelezen. Ik ben zelf namelijk wel benieuwd naar hoe je over een angst komt, of deze angst durft los te laten. Ik kan zelf namelijk vrij angstig zijn, waardoor ik soms niet deelneem aan activiteiten of gesprekken. Ik heb gezocht naar ‘durven’ maar daar was weinig over te vinden, wel angsten over winnen. Ik ga hier enkele artikels behandelen.
Het eerste artikel is “Meer durven in 5 stappen” van Psychologie magazine. Dit is een magazine met een online site. In dit artikel hebben ze het wel echt over durven. Ze geven een voorbeeld over een strandtent of verhuizen naar het buitenland. De 5 stappen die ze aangeven zijn: Onderzoek wat je echt wilt, maak een plan, kijk wat je tegenhoudt, voer je plan uit en luister naar jezelf.
Wat wil je nou echt? Als je dat weet, heb je de basis van durven. Als je iets écht wil, zal je dit doorzetten om het te bereiken. Onderzoek je motieven. Waarom wil je dit gaan doen? Wil je ergens van af? Sommige mensen zullen na dit onderzoek erachter komen, juist niet te willen wat ze in eerste instantie dachten. Wees eerlijk tegen jezelf. Komt de motivatie van binnen, of van buiten?
Weet je al hoe je je doel kunt bereiken? Kost het bijvoorbeeld geld? Kijk naar de voorwaarde en naar de concrete uitvoering. Als je iets heel eng vindt, kun je beter kleine stapjes nemen in plaats van grote stappen. Als je bijvoorbeeld van baan wilt switchen, kan je in je vrije tijd al dingen voorbereiden in plaats van meteen over te schakelen.
Wat houd je tegen? Doe alsof je de advocaat van de duivel bent, som een paar redenen op waarom je (het voorbeeld) een eigen bedrijf niet moet beginnen. Welke oplossingen en andere manieren zijn er om het probleem op te lossen. Als je ergens tegen aan loopt kan je hoe-vragen stellen. “Hoe kan ik dit vermijden?” “Hoe kan ik dit oplossen?” “Hoe loop ik dit uit de weg?”. Maak een onderscheid tussen essentiële nadelen en niet-essentiële nadelen. Essentiële nadelen zijn vaak onveranderlijk en die bepalen of je iets wel of niet gaat doen. Niet-essentiële nadelen spelen geen rol bij de keuze, omdat ze minder belangrijk zijn.
Wanneer je alle informatie hebt verzameld en hebt besloten om toch de gok te wagen, is het misschien wel handig om een plan-b te hebben voor als het mis mocht gaan. Dat kan er voor zorgen dat de angst afneemt. Stel voor jezelf een datum vast; dan begin ik.
Wanneer je hier een tijd mee bezig bent geweest is het wel belangrijk om te controleren of je het wel de goede keuze hebt gemaakt. Je bent aan niemand verplicht om door te gaan met je keuze. Mocht je willen terug keren kan dit altijd nog. Je hebt het geprobeerd en er van geleerd.
Stappen
- Onderzoek wat je écht wilt
- Maak een plan
- Kijk wat je tegenhoudt
- Voer je plan uit
- Luister naar jezelf
https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/meer-durven-in-5-stappen/
Het volgende artikel ging over jezelf durven te zijn. Ook hier komt durven weer in terug, maar dan op een andere manier. Het artikel heet “Over onbescheiden jezelf durven te zijn en wat dat oplevert.” Van de site depersonalbrandingcoach.nl Dit is een bedrijf die cursussen geeft over personal branding en brand management. In dit artikel wordt dus besproken over hoe je jezelf moet durven zijn. Ik heb hier niet heel veel last van, aangezien ik zoiets heb van “of mensen mogen mij, of niet, daar pas ik mij niet voor aan”. Maar soms kom je in situaties waar je je wel moet aanpassen, dit voor je eigen bestwil. Daarom heb ik dit artikel gelezen.
In Nederland is het nogal een dingetje om anders te zijn. Het is nogal wat om te durven benoemen wat jou bijzonder maakt. Mensen zien niet in wat ze waard zijn, hoe bijzonder ze zijn of wat ze in huis hebben. Ze zijn vaak bescheiden en daarom houden ze zich klein. Als je wilt veranderen, moet je jezelf anders gedragen, meer open staan voor dingen bijvoorbeeld. Als je wilt veranderen, ligt het begin bij jezelf.
Waarom zijn wij in Nederland zo bescheiden? Onbescheiden zijn vinden wij over het algemeen vrij eng. Mensen zullen je misschien arrogant vinden of een opschepper en dat wil je liever niet. Wanneer je aan personal branding doet, moet je wel bijzonder uit de hoek komen. Je zal jezelf nadrukkelijk moeten presenteren. Wanneer je echt iets heel graag wilt, kan je veel tot stand brengen.
Natuurlijk is het meer dan alleen willen, ook de omstandigheden spelen een rol om wel of niet terecht te komen waar je wilt. Misschien heb je ergens geen aanleg voor, of is het niet precies wat je kan. Je kan hier natuurlijk wel naar toe werken. Albert Einstein leek aanvankelijk niet slim, hij ging bijvoorbeeld pas praten toen hij 3 jaar oud was. Hij werkte jarenlang bij een octrooi bedrijf, toen hij zijn passie ontdekte, natuurkunde, heeft hij pas veel bereikt.
http://depersonalbrandingcoach.nl/onbescheiden-durven/
Het derde artikel dat ik heb gelegen is van Happinez. Happinez is een mindstyle magazine. Ze hebben een website met artikelen, een webshop en ook trainingen. Op de site kwam ik een artikel tegen: “Wat zou je doen als je zou durven?” en vond dit perfect aansluiten bij mijn actie. Dit artikel is gemaakt voor een persoonlijke groei. Ze beginnen dan ook het artikel met dat je jezelf een duwtje moet geven in je rug als je iets nog nooit hebt gedaan.
Een daad van moed is vaak spontaan, dit doe je zonder erbij na te denken. Wanneer je er pas echt over na gaat denken, zakt de moed in je schoenen. Arthur Japin schrijft in het NRC dat hij het opvallend vindt, dat wanneer mensen een beslissing moeten maken ze direct weten wat ze moeten doen. Maar dat ze deze beslissing vrijwel meteen hernemen. Wanneer ze gaan nadenken over eventuele gevolgen beginnen de problemen. De beslissingen die worden gemaakt, worden vaak met ratio gemaakt in plaats van intuïtie, hun hart. Dat terwijl echte moed uit je hart komt. Het woord lef betekent dan ook letterlijk, hart. Ook het Engelse en Franse woord courage betekent hart, gemoed en gevoel. Moed komt nooit voort uit denken, maar altijd uit je hart. Wanneer je denkt kan je niks met iets onbekends. Echte moed is de bereidheid om alles wat je weet op te geven, om te handelen uit een niet-wetende staat. Wie namelijk in zijn comfortzone blijft hangen, gaat zich vroeg of laat vervelen. Het leven wordt routinematig en daarom krijg je behoefte aan iets nieuws.
Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, er wordt altijd gezegd dat je ‘nee’ moet zeggen tegen een situatie waar je je onzeker of niet goed bij voelt. Er zijn ook veel dingen die je beter niet kunt durven. Als voorbeeld wordt gegeven dat je niet zomaar je middelvinger opsteekt naar je baas. Je kunt staan te popelen om nieuwe dingen te doen, maar dat heeft niet altijd met moed te maken. Hoe dwingender het gevoel is, hoe beter je het niet kan doen. In dat soort situaties kan je beter eerst nadenken of jezelf toespreken. Bijvoorbeeld door er een nachtje over te slapen, hierdoor kan je met een nieuwe blik naar een situatie kijken. Wanneer je het dan nog wilt, kan je er altijd nog voor kiezen.
Dat teveel nadenken je kan belemmeren in de moed om een actie te ondernemen, is duidelijk. Maar een angstige gedachte zorgt niet altijd voor de beste acties. Soms ik het goed om die angstige gedachte te accepteren en toch door te gaan met je actie. Je moet je niet altijd aan je eigen grenzen houden, juist wanneer je deze grenzen verlegd kom je in een euforie. Je moet wel tijd nemen om jezelf te hervinden. Maar wat moet je doen als je iets echt niet durft? Jezelf forceren is zeker niet de beste oplossing. Als je iets niet durft, accepteer dat dan. Noem het geen angst, zie het als een besef van hopeloosheid. Wanneer je deze hopeloosheid accepteert verdwijnt deze langzaam maar zeker. Wie weet durf je het op een dag wel, dan doe je dat vanuit je hart.
https://www.happinez.nl/groei/wat-zou-je-doen-als-je-zou-durven/
Reactie plaatsen
Reacties