Tips samenwerken toepassen

Gepubliceerd op 11 december 2018 om 22:13

In blok 1 had ik verschillende artikels gelezen over samenwerken. Met deze artikels moet je natuurlijk wel wat doen. Ik was van plan een paar van deze tips toe te passen en kijken of er daadwerkelijk verschil is. Ik werd in blok 2 ook in een andere groep gezet. Deze groep was al op elkaar ingespeeld en ik kwam pas net om de hoek kijken. De groep had wel wat sturing nodig, van veel dingen wisten ze niet hoe de deze moesten aanpakken.

Vooral uit het tweede artikel had ik tips toegepast in de praktijk. Er moest namelijk nog veel gestuurd worden in de groep en dat was dan ook mijn taak. Ik was bij wijze van de initiator, ik gaf een beetje richting aan in de groep. Ik gaf wekelijks aan wat er moest gebeuren en iedereen nam een taak op zich. Zo werden (groeps-)opdrachten goed verdeeld. Ik nam het initiatief op mij om de groep te sturen, zolang andere dit maar op pakte. Dat bleek alleen vrij lastig te zijn voor sommige. Zelfs wanneer je een taak krijgt opgelegd is het lastig om hier aan te voldoen. Dat was soms wel erg frustrerend, wanneer iemand wel erg zijn best doet en andere dit niet doen en er met gemak over na denken wordt het vaak geen goede samenwerking.

Waar ik vooral veel gebruik van heb gemaakt zijn de drie fases:

  1. Relatie aangaan, maak contact, deel wat je belangrijk vindt.
  2. Verantwoordelijkheid delen, vraag of de ander mee wilt doen.
  3. Driehoeken maken, vraag met wie en hoe. 

Ik heb mijzelf goed in de groep proberen te presenteren. Je wilt als groepslid natuurlijk dat je lekker in de groep ligt, zeker als nieuwkomer. Ik heb met iedereen gepraat zonder andere erbij. Hierdoor leer je veel beter wat iedereens verwachtingen zijn en waarom ze denken dat het in blok 1 is vastgelopen. In deze gesprekken heb ik ook aangegeven er vol voor te willen gaan en alles in één keer te halen. Door het vragen naar hun verwachtingen creëer je een band. Natuurlijk wilt iedereen het liefst alles in een keer behalen. Door te vragen hoe ze dit willen bereiken, toon je ook interesse en voelen ze zich gewaardeerd. Dan tijdens de opdrachten heb je het natuurlijk over met wie en hoe. In het artikel stond ook nog de manier van communiceren. Transparant communiceren, complimenteren en feedback geven, deze manier heeft ook erg goed geholpen in de groep. 

 

Eindstand, liepen we wel tegen een paar dingen op in de groep, maar heeft de samenwerking wel beter gewerkt dan verwacht.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.