New Heroes - Weg met perfectionisme

Gepubliceerd op 10 december 2018 om 20:43

Perfectionisme

Met perfectionisme wordt bedoeld dat je een overdreven eis aan jezelf stelt om foutloos te werken of te leven. Een perfectionist heeft angst om te falen, om de controle te verliezen of niet gewaardeerd te worden. Het is niet zo dat perfectionisten hele angstige mensen zijn die nooit een fout durven te maken, risico’s nemen of continu erkenning nodig hebben. De angst om fouten te maken, is een klassieke vorm van falend perfectionisme. Je wilt voortdurend controle houden, tot in detail betrokken blijven en anderen willen controleren uit angst dat zij iets vergeten. Een perfectionist heeft meerdere valkuilen: verantwoordelijkheid voelen voor alles en iedereen, het uitstellen of niet afmaken en overspannenheid. Bij nadelig perfectionisme kan je last hebben van de angst om te falen, om fouten te maken of om de controle te verliezen. Er kan ook nog iets anders spelen: de angst om niet gewaardeerd te worden, daar heb ik persoonlijk minder last van. Ik vind het lastig om mogelijk fouten te maken en vraag daarom veel liever 10x feedback dan dat ik uiteindelijk iets fout inlever. Wel kan ik mij vinden in het volgende: een perfectionist heeft steeds de bevestiging van zijn omgeving nodig om vertrouwen in zichzelf te hebben. Wanneer er wordt aangegeven dat iets juist is, dan voel ik mij er ook pas zeker over, anders ben ik vrij onzeker over mijn acties of werk. Omdat perfectionisme een negatieve klank heeft, zullen mensen niet zo snel toegeven dat ze perfectionistisch zijn. Ik heb daar geen moeite mee, je kan er namelijk ook een positieve draai aan geven. Ik ben erg perfectionistisch, maar met mijn doorzettingsvermogen, werk ik juist erg ijverig op deze manier.

RET is een manier om je gevoelens en gedrag te veranderen door je gedachtes aan te passen. Invloeden van buitenaf kunnen stress veroorzaken, maar de grootste bepalende factor voor stress ben jezelf. Het basisprincipe van RET is dan ook: niet de situaties op zich, maar je ideeën over die situaties bepalen hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Emoties zetten je aan tot actie. Angst zegt bijvoorbeeld om tot voorbereiding tegen een mislukking.

Situaties heb je vaak niet zelf in de hand, maar je kan je gedachtes wel sturen. Wanneer je je belemmerde gedachtes vervangt door effectieve gedachtes, neem je de regie in handen. Dit is niet zo makkelijk als het klinkt.

Stap 1: beschrijf de situatie (A).

Stap 2: beschrijf de ongewenste emotie en/of het ongewenste gedrag (C).

Stap 3: beschrijf de gewenste emotie en/of het gewenste gedrag (gewenste C).

Stap 4: beschrijf de irrationele gedachtes.

Stap 5: daag de irrationele gedachtes uit (D) door vragen te stellen naar de feiten/het doel/de logica.

Stap 6: vervang de irrationele gedachtes door effectieve gedachtes (E) en verzin een copingzin.

Stap 7: probeer het resultaat in je fantasie of in de praktijk uit.

Stap 8: maak een plan van aanpak.

Uitslag zelftest

De rampdenker in jou

Je hebt niet zo vaak of nauwelijks last van rampdenken. Dat is fijn, want echte rampdenkers gaan vaak piekerend door het leven. Blijf vooral logisch denken en geloven in het toeval.

De perfectionist in jou

Eigenlijk is iedereen een perfectionist. Het gekke is dat we perfectionisme vaak heel goed bij anderen zien, maar niet zo snel bij onszelf. Misschien is het toch nog eens goed na te gaan of je jezelf toch kan betrappen op vormen van perfectionisme.

De liefdesjunk in jou

Jij hebt niet echt last van de liefdesjunk. En toch....weet je dat bijna niemand het makkelijk vindt om toe te geven dat hij last heeft van een liefdesverslaving? Terwijl iedereen wel in lichte mate afhankelijk is van (het oordeel) van andere mensen. Het is wel handig om dat te weten, om patronen te herkennen, zodat je die kan veranderen als je dat wil.

De eisend moralist in jou

Je stelt soms hoge eisen aan jezelf en je omgeving. Wil jij ook graag je gelijk halen? Misschien ben je wel eigen baas? Veel eisers vinden het lastig om voor een baas te werken. Je kan met RET werken om je moeten om te zetten naar 'willen. Dat kan je veel opleveren!

De lage frustratietolerantie in jou

Je hebt niet of nauwelijks last van een lage frustratietolerantie. Kan jij inderdaad makkelijk omgaan met tegenslagen en neem je de situatie vaak voor wat het is? Wat fijn, dan heb je vast niet heel veel situaties om je over op te winden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.